Op techniektraining bij Ricardo Moniz

27 augustus 2018

Als het einde van het seizoen nadert ga ik altijd op zoek naar interessante cursussen die ik kan volgen om aan het begin van het nieuwe seizoen weer met nieuwe inspiratie aan de slag te gaan. Dit seizoen kwam er vanuit voetbalscholing.nl een techniekcursus voorbij met Ricardo Moniz, een oud prof die na zijn carrière afwisselend techniek trainer en hoofdcoach was, maar ook personal trainer van Robin van Persie was. Momenteel is Moniz coach van Trencin dat recent Feyenoord uitschakelde in de voorronde van de Europa League.

Het leuke aan deze cursus was dat er twee jeugdspelers mee mochten die dan getraind werden door Moniz, en zelf ook het een en ander konden opsteken. Tommy en Daantje, spelend in de JO13-1G, wilden beide graag mee, mede omdat zij komend seizoen ook een jeugdteam willen gaan trainen.

De cursus werd gegeven in Nijmegen bij Quick Nijmegen. De eerste dag was een introductie en nog zonder Moniz, de tweede dag was hij er wel en werd er vanaf de eerste minuut gas gegeven. Eerst in het klaslokaal, daarna op het trainingsveld. Moniz praatte veel, legde veel uit en liet veel zien tijdens de training. De nadruk van de oefenvormen die hij met behulp van de jeugdspelers liet zien lag op techniek, passeren, de 1v1 en initiatief nemen. Het was behoorlijk zweten voor Tommy en Daantje en leverde soms wel wat stress op want Moniz verwachtte veel. Hij liet het luid en duidelijk weten als het niet naar zijn zin ging, maar hij was net zo enthousiast en complimenteus als het goed ging.

Na afloop was de conclusie van zowel mij als Tommy en Daantje dat er erg veel geleerd was, niet alleen over het geven van training, maar ook over wat er gevraagd wordt om je persoonlijke top te kunnen bereiken.

Dit seizoen gaan Tommy en Daantje de JO8 trainen om het geleerde over te brengen op onze jongste jeugd. Veel succes!

Richard van ’t Veld
Trainer JO13-1G en JO11